vrouwBedankt voor alle inspiratie en vooral voor het teruggeven van mijn zelfvertrouwen. Wat een groot goed. Het begon met wat angstige gevoelens bij drukte op de snelweg. Na een tijd merkte ik dat ik snelweg meed en alleen nog op autowegen mijn weg door het land vond. Tot die ene dag in 2001.
Een dag met slecht weer. Vanuit Lelystad vertrok ik richting mijn ouders, naar een kleine dorpje in de provincie Groningen. Nabij Zwolle was het voorbij. Ik kreeg een enorme paniekaanval en kon niet anders dan mijn familie vragen mij aan de kant van de weg op te pikken. Mijn reis ging verder per trein en daarna heb ik nooit meer op de snelweg én autoweg gereden. De angst had me in zijn greep en breidde zich in de jaren daarna uit. Af en toe in volle bussen of treinen werd ik angstig en vliegen heb ik voor het laatst in 2005 gedaan. En dat terwijl ik een paar jaar daarvoor de hele wereld met plezier ben rondgevlogen.

Veel heb ik gedaan om van de angst af te komen. Ik ben begonnen met sessies bij een eerstelijnspsycholoog. Die wist me te vertellen dat als ik 10 minuten op de snelweg durfde te rijden, ik dat ook een uur zou kunnen. Niet dus. Met een gespecialiseerde rijschoolhouder ging ik in Amsterdam op pad. Ook dat hielp niets, want op een gegeven moment moet je toch alleen oefenen en dan kwam de paniek in volle hevigheid terug. Toen heb ik een cursus irreële angsten en fobieën gedaan.
Dit heeft mij veel inzicht gegeven in hoe de angst tot stand komt en hoe ik die angst zelf in stand houd. Maar de oplossing bracht het niet. Ik gaf de moed op en besloot dat autorijden in de omgeving voldoende was. Een tijd lang ging dat prima, totdat ik hevige angsten begon te krijgen als passagier. Ritjes naar de andere kant van het land waren een grote opgave en niet alleen voor mij. Ook mijn partner raakte gestrest van mijn angst. Nadat ik in 2011 grote beslissingen nam om mijn leven te veranderen, kwam ik in 2012 terecht bij Rob. Het werd tijd om mijn angsten tegemoet te treden.

Na de sessies bij Rob ben ik een ander mens geworden. Ik sta met zelfvertrouwen in het leven. Heb een andere baan gevonden én ik rijd na al die jaren weer op de snelweg. De angst als passagier op de snelweg is ook totaal verdwenen. ik rijd niet meer mee en zelfs bij extreem weer is de angst minimaal en kan ik het snel laten verdwijnen. Langzaam maar zeker wordt mijn wereld weer groter. En niet alleen mijn wereld, ook die van de mensen om mij heen.

TERUG
VOLGENDE
Terug naar OVERZICHT ervaringen