vrouw

Jarenlang heb ik last gehad van mijn fobie voor bloed. Mijn fobie uitte zich in flauwvallen, waarbij het gevoel nog urenlang daarna door kon zetten. Het flauwvallen kwam in het begin alleen voor bij heftige beelden, maar steeds meer dagelijkse dingen begonnen hetzelfde gevoel op te wekken. Op den duur werd ik bang voor alles wat ‘misschien wel kan triggeren’ en ging ik van alles uit de weg. Jaren en jaren van verschillende ziekenhuizen en therapeuten zijn voorbij gegaan. Niets hielp.

Na de zoveelste keer doorverwezen te zijn door mijn huisarts, ben ik zelf op zoek gegaan en kwam ik bij Rob terecht. Ik denk dat veel mensen met een fobie er niet graag over willen praten. Je gaat liever de confrontatie uit de weg. Ik rende liever weg van de situatie dan het risico nemen weer onderuit te gaan. Ik was verdrietig, maar ook boos dat niemand me tot nu toe heeft kunnen helpen. Met dat gevoel ben ik mijn eerste afspraak gestart.

Mijn angst en verdriet sloeg met een paar sessies om in strijdlust. Ik was zo gemotiveerd om van die onrealistische angst af te komen, dat mijn ‘wegrennen’ veranderde in een ‘kom maar op met je bloederige verhalen’. Van Rob heb ik oefeningen meegekregen om spanning weg te halen, maar ook spanning toe te passen wanneer dat nodig is.
Ik heb niets aan Rob hoeven uitleggen, zolang ik zelf maar begreep wat ik aan het oefenen was. Ik ben bewuster geworden van mijn gedachten en lichaam en kan nu mijn focus verleggen. Alles zit uiteindelijk alleen maar in je hoofd. Als je daarover de controle hebt, kan geen enkele angst je leven in de weg zitten.

Toen mijn therapie begon, kon ik flauwvallen door iemand die vertelde over een snee in zijn vinger. Nu, 5 buisjes bloedprikken (vrijwillig!), 2 hartoperaties en tientallen andere operaties op youtube verder, is mijn fobie verleden tijd. Nog beter zelfs: terwijl ik dit stuk schrijf, voel ik totaal geen angst meer. Ik zal er altijd voor blijven vechten om dit vast te houden.

Als iemand dit leest en twijfelt of dit de moeite waard is, geef het een kans. Waarom?
Omdat ik Rob liever veel eerder was tegengekomen.
Omdat als je ervoor openstaat, een stomme fobie je leven niet in de weg kan zitten.
Omdat jij bent de baas van je eigen gedachten, niet andersom. Of zoals Rob zegt: omdat je niet alles wilt geloven wat je zelf bedacht hebt.

TERUG
VOLGENDE
Terug naar OVERZICHT ervaringen